Warsztaty kulinarne w przedszkolu
Dnia 3 grudnia 2024 roku w ramach zbliżających się Mikołajek najmłodsze dzieci naszej placówki wzięły udział w warsztatach kulinarno-chemicznych zatytułowanych „Zimowa kuchnia molekularna” zorganizowane przez Akademię Małego Kuchcika.
Podczas warsztatów dzieci mogły zaobserwować eksperymenty na bazie suchego lodu i ciepłego azotu. Wykonały czekoladki zamrożone ciepłym azotem w kształcie gwiazdek i przyozdobiły je bakaliami oraz posypkami; jadły zimowe chrupki po których podczas jedzenia leciał gaz z buzi i z nosa. Dzieci obserwowały także tańczące kropelki ciepłego azotu, wytwarzanie mgły i piany, eksperymentowały z zamrażaniem róż. Zjadły smaczne lody owocowe i piły dymiące soczki.
W prezencie każdy przedszkolak otrzymał od organizatorów czapeczkę i certyfikat pomocnika Mikołaja. Nasi milusińscy żywo i z wielkim entuzjazmem obserwowali co działo się podczas pokazu. Ich uśmiechnięte buzie były dowodem na to, że bardzo im się podobała mikołajkowa niespodzianka.